آداب و رسوم مردم دبي
فرهنگ دبي ريشه مستحكمي در سنت اسلامي اعراب دارد. اسلام چيزي بيش از يك سنت است. اين شيوه زندگي است كه كليه امور روزمره دنيوي از پوشيدن تا خوردن و آشاميدن را هدايت ميكند. بنابراين، فرهنگ و ميراث امارات متحده رابطهاي نزديك با مذهب آن دارد. متأسفانه بنيادگرايي اسلامي در روزهاي اخير در رأس رسانهها قرار گرته و منجر به اين شده كه افراد بسياري در سراسر جهان ديدگاهي مبهم و افراطي به اين دين داشته باشند. با اين حال، امارات در مقابل اين تصوير صبور خوشامد گويي را پيشه كرده و خارجيها در انجام مراسم مذهبي خود آزاد هستند. الكل در هتلها سرو ميشود و پوشيدن لباس آزادانه است. زنان با تبعيض كمتري مواجه هستند برخلاف سياستهاي عربستان سعودي ميتوانند راندگي كرده و بدون همراه قدم بزنند. در ميان فضايل بسيار پسنديده مؤدب و مهماننواز ميباشند و بازديدكنندگان با مردم گرم و رفتار دوستانه اماراتي مواجه ميشوند. خوشبختانه ديدگاه سخن از اسلام كه به بسياري از مسلمانان كشورهاي خا رجي تأثير گذاشته بر دبي موثر نبوده و ميتوانيد مليتهاي مخلتف، مسلمان، هندو يا مسيحي را ببينيد كه بدون برخورد با يكديگر زندگي و كار ميكنند.
براي مسلمانان همانند بسياري مذاهب و فرهنگهاي ديگر، واحد خانواده، بسيار اهميت داشته و سالخوردگان به خاطر تجربه و توانايي پندآموزي آنها مورد احترام هستند. نسلهاي زيادي در يك خانه با هم زندگي ميكنند. در امارات متحده چند همسري اعمال ميشود كه اسلام به مردان اجازه داده همزمان چهار همسر داشته باشند در صورتيكه از نظر مالي و جسمي مساوات را ميانشان برقرار سازد.
رشد سريع اقتصادي امارات طي ۳۰ سال گذشته زندگي را فراتر از شناخت تغيير داده است. با وجود اين رهبران كشور به پايبندي به ميراث خود در مقابل هر گونه فرسايش هستند كه ميتواند توسط سرعت پيشرفت و افزايش دسترسي و تأثير پذيري از فرهنگهاي ديگر بوجود آيند. بنابراين مشتاق ترويج رويدادهاي فرهنگي و ورزشي هستند كه بيانگر سنت آنها است مثل شكار با شاهين، مسابقه شترسواري و نهج سواري فرهنگ عربي در شعر، رقص، ترانهها و هنرهاي سنتي تحسين شده و مراسم جشن و عروسيها (سور رويدادهايي رنگارنگ از موسيقي و ضيافت هستند.
{زبان}
زبان رسمي امارات متحده عربي است هر چند انگليسي، هندي، مالايي و اردو نيز صحبت ميشوند زبان رسمي تجاري عربي است ولي انگليسي چنان كاربرد گستردهاي دارد كه ميتوانيد سالها بدون اينكه كلمهاي زبان عربي بياموزيد در اين جا تجارت كنيد. بيشتر علايم جادهها، نوشتههاي مغازهها و منو رستورانها به هر دو زبان نوشته شدهاند. هر چه از شهر دورتر شويد بيشتر متوجه ميشويد كه عربي صحبت ميشود و علائم مغازهها و خيابان عربي ميشود.
عربي جهت صحبت كردن و تلفظ زبان آساني نيست. ولي اگر بتوانيد اينور و آنور چند كلمه را بيان كنيد حتي اگر تلفظ شما وحشتناك باشد خوشامدگويي گرمتري دريافت ميكنيد و يا حداقل لبخندي دريافت ميكنيد.
{مذهب}
اسامي عمومي داراي ساختار رسمي است كه بطور سنتي نشاندهنده نام خانوادگي و قبيله خود ميباشد. نامها معمولاً نام افراد مهّم در قرآن يا افراد قبيله ميباشند. بدنبال آن لغت ابن (پسر) براي پسران و بن (دختران) براي دختران آمده و سپس نام پدر ميآيد. آخرين قسمت نام نشانده، نام خانوادگي يا قبيله خود است. براي خاندان والا داراي لغت ال معادل The انگليسي است كه قبل از نام خانوادگي ميآيد. بعنوان مثال رئيس جمهور امارات عاليجناب شيخ خليفهابنزياد النهيان است زنان پس از ازدواج نامشان را تغيير نميدهند.)
اسلام مذهب رسمي امارات متحده عربي است و در سطح گستردهاي اجراء ميشود. روز مقدس اسلامي جمعه است. بنيان اسلام بر اين عقيده اسطوهر است كه فقط يك خدا وجود دارد و حضرتمحمدپيامبر او است. پنج ركن وجود دارد كه بايد همه مسلمانان تبعيت كنند: ايمان، نماز، احسان، روزه گرفتن و زيات رفتن (مكه) انتظار ميرود كه هر مسلمان حداقل يك بار طي عمر خود به زيارت شهر مقدس مكه در عربستان سعودي برود.
بعلاوه لازم است مسلمان روزانه پنج بار (رو به مكه) نماز بخواند. زمان نماز خواندن مطابق با موقعيت خورشيد در آسمان است. اكثر مردم در مسجد نماز ميخوانند هر چند اگر در نزديكي محل عبادت وجود نداشته باشد نامعمول نيست كه افراد را در كنار جاده در حال نماز ببينيم. خيره شدن به نماز گذاران يا قدم زدن ميان آنها بيادبي است.
فراخواني مدرن نمازگزازان بوسيله بلند گوههاي هر مغازه است كه هر كس را از زمان نماز مطمئن ميسازد. در دبي برنامه به گونهاي بوده كه تعداد مساجد كافي باشد و افراد براي نماز خواندن بيش از ۵۰۰ متر طي نميكنند.
اسلام داراي موارد مشتركي با مسيحيت و بسياري از پيامبران پيش از رسول اسلام است كه ميتوان در نوشتجات مسيحيان و همچنين مسلمان يافت.
طبق قانون شرع اسلام مردان مسلمان ميتوانند با زنان غيرمسلمان ازدواج كنند ولي زن مسلمان مجاز به ازدواج با مرد غيرمسلمان نيست. در حاليكه اسلام دين غالب است دبي ميزبان اديان بسيار ديگري است و خاندان حكومتي در موقعيتهاي فراوان زمينهايي را جهت ساختن كليساها اختصاص دادهاند. كليساهاي فعلي شامل كليساي انجيلي (كاتوليك روي) بعلاوه كليساهاي مختلف كه در مجتمعي در جبلعلي گرد هم آمدهاند. همچنين در بر دبي يك معبد هندوها وجود دارد.
{ماه مبارك رمضان}
رمضان ماهي مقدس است كه در آن مسلمانان نزول قرآن را پاس ميدارند. اين ماه زمان روزهداري بوده و مسلمانان از غذا، آشاميدني، سيگار و افكار آلوده (يا فعاليتها) از صبح تا غرب خودداري ميكنند. در هنگام غروب روزه را ميشكنند و افطار ميكنند. زمانهاي افطار در كيه روزنامهها موجود است.
در سراسر شهر چادرهاي فرمي رمضان عصرها پر از افرادي از مليتهاي مختلف و اديان ميشود كه از قليان، غذاها و شيرينيهاي عربي لذت ميبرند. به علاوه قهوهخانههاي استاندارد استعمال قليان و رستورانها و هتلهاي پنج ستاره در اين ماه چادرهايي مخصوص رمضان بر پا ميكنند. زمانبندي رمضان بر حسب تقويت عربي ثابت نيست ولي سالانه حدود ۱۱ روز زودتر از سال قبل آغاز ميشود كه شروع آن بسته به رويت هلال ماه دارد.
در رمضان غيرمسلمانان از خوردن، نوشيدن يا سيگار كشيدن در مكانهاي عمومي طي ساعات روز به نشانه احترام خودداري ميكنند. عدم انجام اينكار ميتواند منجر به ناراحتي مردم يا منجر به شكايت رسمي شود. شايد گشت پليس شما را متوقف كند به احتمال قريب به يقين توضيح ميدهد كه چه انتظاري داشته است. اگر همكاري نكنيد در نهايت به پاسگاه پليس هدايت ميشويد.
در حين رمضان فروش الكل در بيشتر فروشگاهها پس از شامگاه ممنوع است در حاليكه مغازهها و پاركها معمولاً موسيقي زنده يا رقص مجاز نيست (كلوپهاي شبانه كل ماه رمضان تعطيل ميشوند) و سينماها اكران روزانه را محدود ميكنند. پايان رمضان با جشن هر روزه و مقدس كه عيد فطر ناميده ميشود جشن پايان رمضان ميباشد. براي مسلمانان عيد معناي مشابه ديوالي براي هندوها و كريسمس براي مسيحيان است.
{لباس ملي }
شارجه ديدگاهي غير ليبرالتر نسبت به لباس و رفتارهاي اخلاقي دارد. لباسهاي شرمآور شامل هر لباسي است كه شكم، كمر يا بالاي زانو را عيان سازد. لباسهاي چسبان و بدننما نيز بهتر است اجتناب شوند كه همانند ابتذال، سروصدا و يا آزاد برخورد ميشوند.)
بطور كلي، جمعيت محلي لباس محلي خود را در جاهاي عمومي ميپوشند. براي مردان دشاشه يا خاندورا است كه يك پيراهن بلند سفيد كه با يك سرپوش سفيد يا قرمز بنام كرا پوشيده ميشود. اين سرپوش بوسيله يك طناب مشكي (آكال) نگاه داشته ميشود. شيوخ و تجار معلّم نيز رداي نازك مشكي يا قهوهاي (بنام بيشت يا ميشله) روي دشداشد در رويدادهاي مهّم ميپوشند كه معادل ژاكت شام در فرهنگ غرب است.
در مكانهاي عمومي زنان عباي مشكي ميپوشند كه چادري مشكي و بلند است كه لباسهاي آنها را ميپوشاند بعلاوه يك روسري كه شيله ناميده ميشود. اغلب پارچه عبا از حرير بسيار ظريف و ممكن است از جلو باز شود. بعضي زنان همچنين يك نقاب نازك مشكلي براي پوشاندن صورت با دستكش استفاده ميكنند.
و زنان مسنتر هنوز از ماسك چرمي بنام بورف استفاده ميكنند كه بيني، ابرو و چانه را ميگيرد. هر چند اين البسه بيشتر توسط نسل مسن استفاده ميشود و زنان مدرن اغلب آخرين مد ماركهاي بينالملل را ميپوشند.
{عروسي ها}
عروسيهاي با جهزيه عالي و افراطي شايد جزء گذشته باشند كه دولت سقف ۵۰ هزار درهم را براي جهزيه قرار داده و ولخرجي در عروسي ميتواند منجر به زندان يا ۵۰۰ هزار درهم جريمه فرد شود).
عروسيها در امارات مراسمي بسيار بزرگ و جدي هستند خانهها سراسر بوسيله لامپهاي سفيد پوشانده ميشوند و جشنها تا دو هفته طول ميكشد. و مردان و زنان جداگانه جشن ميگيرند كه معمولاً در سالن هتل يا مركز اجتماعات است كه به شمار مهمانها بستگي دارد.
دولت حامي بودجه عرشي است و با مركزيت ابوظبي به افراد بومي در ازدواج كمك مشاورهاي و مالي ميدهد (براي ازدواج مرد بومي با زن بومي امارات وام بلندمدت تا ۷۰۰۰۰ درهم) تا عروسيهاي گروهي برپا كنند و هزينهها را پايين آورند.
با تعداد بسيار زياد افرادي كه در خارج تحصيل ميكنند و افراد غيربومي بسيار در دبي، ازدواجهاي بين فرهنگي بسيار مرسوم شده است. صندوق ازدواج قوياً توصيه ميكند كه افراد بومي با هم ازدواج كنند. (در تلاش جهت حفظ فرهنگ و كاهش دختران بدون شوهر) هر چند باري مردان بومي ازدواج با زنان غيربومي آسانتر از ازدواج بومي با مردان غيربومي است.
تعطيلات آخر هفته در دبي
تعطيلات آخر هفته در دبي جمعه و شنبه است تا هم مسلمانان دبي، مثل همه مسلمانها، روز جمعه را تعطيل باشند و هم روز شنبه با تعطيلات در كشورهاي غربي هماهنگ باشد.
مهاجران در دبي
در حال حاضر تركيب جمعيتي دبي به شدت تغيير كرده و متولدين دبي سهم كمي از جمعيت دارند. بيشتر از دو سوم ساكنين دبي مهاجرند كه بيشترشان هندي، ايراني و پاكستاني هستند.
تعطيلات رسمي دبي
بر خلاف ايران تعداد تعطيلات رسمي در دبي خيلي كم است؛ مهمترين تعطيلات در دبي روزعيد فطر و روز ملي امارات (سالگرد شكلگيري امارات) است . علاوه بر اين تعطيلات، جشنواره خريد دبي كه هرسال از دوم ژانويه (دي و بهمن) شروع ميشود و جشنواره سورپرايزهاي تابستاني دبي كه از دوم ماه آگوست (مرداد و شهريور) شروع ميشود و هر دوي آنها يك ماه ادامه دارند، تعطيل هستند و عده زيادي از گردشگران را در سرتاسر دنيا به دبي ميكشاند. در تمام مدت اين جشنوارهها، مراكز خريد تخفيفهاي خوبي روي اجناس مختلف به مشتريان ميدهند.
برچسب: ، عروسي در دبي، لباس ملي مردم دبي، ماه رمضان در دبي، مذهب در دبي، مذهب و زبا مردم دبي،